torsdag 8 oktober 2015

Växthusbrev 41 2015

Den här måndagen stannade vi i hinderbanan och lekte och åt vår matsäck där. Några barn var inne en kort stund och gjorde en matematik- och språkövning. Vi gör det här för att checka av var barnen befinner sig i sitt lärande och som ett underlag inför de samtal som kommer att äga rum vecka 47 och 48.

Bokstaven denna vecka har varit Oo. Vi tillverkade en orm av toalettrullar. Den hänger i taket i vår korridor. 

På matematiken har vi börjat att arbeta med mönster. Det är en av grunderna för att förstå matematik.

Mönster kan man se nästan överallt och göra av så mycket. Vi använde oss av matematiknappar, dominobrickor, björnar och kapsyler bland annat.
Fantasin har inga gränser...
Att göra halsband av rönnbär och nypon kan ju också bli ett fint mönster. Och när det blir ett halsband blir det ju runt som bokstaven O!
När vi jobbade med soltimme och språk på torsdagen insåg vi att vi ville ge barnen mera tid till det här. Ibland blir det så viktiga diskussioner som man inte bara kan hasta förbi. Så denna vecka har barnen gjort antingen språk eller soltimme beroende på vilken grupp man gick i. Vi kommer naturligtvis att hämta upp det vi inte hann med en annan dag. Men att lyssna på och ta tillvara på alla tillfällen som ges är oerhört viktigt. Stress får barnen nog av senare i livet! :)

En del av barnen talade om hur det känns att vara rädd och om man varit med om något som gjort att man blev rädd. Vi målade det sedan. Man kan vara rädd för att klättra högt, ramla från sin cykel, mardrömmar och mycket annat. 
En del barn pratade om och arbetade i Lyckostjärnan om hur det är att sova borta (om man har gjort det). Det kan ju också vara lite pirrigt om man inte är så van vid det.

Vi tränar på för fullt att barnen ska använda både kniv och gaffel i matsalen. Träna gärna därhemma också:).

Kom ihåg att ta med höstlovslappen. Det är några som glömt det.

Imorgon är det dags för simning igen! Jippie!!!

Nästa vecka:
Bokstaven Rr.

Måndag: Skogen. Medtag ryggsäck med liten smörgås, frukt, dryck.

Tisdag: Sång, språk.

Onsdag: Matematik, bild.

Torsdag: Bornholmsarbete (språk).

Fredag: Simning. Solrosen samlas som vanligt kl 8 och Tulpanen kl 08.30.
Medtag: Liten matsäck, dryck, badkläder, handduk.

2 kommentarer:

 1. Anders Gustavsson9 oktober 2015 13:37

  Hej alla härliga och goa solrosbarn. Vad roligt det var att få hjälpa till med er simlektion idag. Ni är så jätte duktiga allihop, nästan som superhjältar faktiskt. Och Anna lärde mig att simma oxå, nä nu blev det fel med ett ord.. kan ni lista ut vilket fel det blev?? En del av er trodde inte att jag kunden simma så det var tur att Anna var där. Ni tillsammans med Tulpanen kommer att bli vårldsbäst i simning på hela Växthuset.
  Hälsningar
  Anders, Edwins pappa

  SvaraRadera
 2. Anders Gustavsson12 oktober 2015 12:25

  Vad duktiga alla ni goa och snälla solrosbarn är på att simma. Det var kul att få vara med er I fredags på simlektionen. Jag fick ju hjälpa till också, det var spännade och roligt. Ha det så bra och lär er mycket denna vecka. Hälsningar Anders, Edwins pappa

  SvaraRadera