fredag 6 november 2015

Växthusbrev 45 2015

Välkomna tillbaka efter höstlovsveckan!
Veckans bokstav var Mm och det är ju en bokstav som verkar smaka rätt gott!
Mmmmmmmmmm låter det när man ljudar den. Det är härligt att höra barnen när de ljudar för att hitta m-ord. De upptäcker nya ord under hela veckan. T ex i måndags när vi pratade om mmmmmaskar i skogen och i onsdags när vi hade mmmatematik. De är så glada när de gör sina ljudupptäckter...
I måndags repeterade vi allemansrätten och pratade om kompostering och kretslopp. Vi grävde ner tre plankor i skogen (en för varje färggrupp). En planka grävdes ner vid ett kärr, en i en del av skogen som varit utsatt för brand och en planka i vanlig skogsmark. 
Vi spikade på rester från barnens matsäck. Äppelskrutt, bananskal, mandarinskal, folie, plastpåse osv. Barnen fick fundera över vad som kunde bli till jord. I vår gräver vi upp plankan för att se vad som hänt!
När vi jobbade med bokstaven Mm klippte vi stora och lilla m ur tidningar och limmade upp på ett molnpapper. 
Det blir ett M om man vänder upp och ner på W!!!!!!!!!

På veckans rörelsepass lekte vi spegelkull och bomben. Skönt att springa av sig lite ibland:).

På matematiken pratade vi om parbildning. Det blev lite busigt för alla fick ta av sig sina strumpor och lägga i en stor hög. Sen gällde det att hitta sina egna par. Det finns mer saker än våra fötter på kroppen som är ett par kom vi på. Ögon, öron, händer, armar, ben. Glömde vi något?
I gröna gruppen var vi 8 par, eller 8 och ett halvt par. Men det blev nästan 9 par! Vi var ju 17 stycken. 

I lyckostjärnan läste vi en ny saga som handlade om papegojan Polly som bara vill ha kex. Polly vet vart det finns en skatt, men hon berättar bara om hon får mera kex....
I arbetsboken målade barnen hur de trodde berättelsen skulle sluta, för den hade ett öppet slut. Vi har också talat om "inre bilder". Vad vi kan se inne i våra huvuden när man t ex säger katt. Vi ser allt så olika och det är spännande att lyssna på barnens beskrivning av hur deras katt ser ut. 


Man kan skriva en liten mening till sin bild om man kan, annars hjälper vi till!
Hos bildlotta fick man lära sig hur man limmar på bästa sätt i "Lottas klisterskola". Sen limmade vi upp de konstverk vi gjort utomhus för några veckor sedan på ett papper så att de fick en fin ram.
Vi målade med naturens färger...

Snart sätter utvecklingssamtalen igång. Vecka 47-48. Ni har väl skrivit upp er för en tid på lapparna som sitter på anslagstavlan vid Solrosen? 


Veckan som kommer:
Veckans bokstav: Aa

Måndag: Skogen. Vi går iväg redan kl 08.30! Vi har vanlig skoldag även fast resten av skolan har lovdag.

Tisdag: Språk

Onsdag: Matematik, bild

Torsdag: Lyckostjärnan, soltimme

Fredag: Simning

Lördagen den 14 november är det öppet hus på skolan. Ni kan, om ni vill, göra ett besök i t ex åk 1 för att se hur de jobbar. Förskoleklassen deltar inte i detta öppet hus, vi har ett eget på vårterminen. 


1 kommentar: