torsdag 26 november 2015

Veckobrev för vecka 48 2015

 Vecka började med ännu en utedag men denna gång gick vi inte till skogen för att leka. Istället blev det en förmiddag då vi städade utanför och runt skolan. Många påsar med skräp fylldes och vi kände oss så nyttiga.


Den utsökta,uppiggande , utmanande och underbara  bokstaven U har vi jobbat med under veckan, så nu vet vi hur den låter och att bl.a. uggla stavas med u i början av ordet.I matematiken har barnen lärt sig hur tärningens alla sidor ser ut och fortsatt öva på 5- kamraterna.

Hos Lotta på bilden började barnen att göra en framsida till de bilder som kommer att målas och ritas under året.
Vi har pratat om vad man  kan vara rädd för och i boken Lyckostjärnan ritade sedan barnen vad de var rädda för och hur de tror att de ser ut när de blir rädda, ingen enkel uppgift men alla jobbade på så gott de kunde.Vi har också lyssnat till olika sorters ord och försökt höra om de är långa eller korta och upptäckte då att TÅG är ett kort ord men väldigt långt i verkligheten och att TUSENFOTING är ett långt ord men ett mycket litet djur.

Vi vill säga ett stort TACK för alla paket som ni skänkte till Aktion julklappen, de kommer att sprida stor julglädje.

Påminner om att jullovslappen ska vara inlämnad senast fredagen den 27/11.

Kylan har kommit så därför är det viktigt med varma kläder då vi är ute varje dag oavsett temperatur och väderlek. För flera är det dags att fylla på i lådan för extrakläder då det händer att barnen blir blöta och behöver byta till torra kläder.

Fredagen den 11/12 firar vi lucia kl.7.30 ute på gården och sedan går vi in för att fika och äta hembakade lussebullar och pepparkakor. Barnen kan vara utklädda till tomtar, lucior, tärnor, stjärngossar eller pepparkaksgubbar/ gummor, men tänk på att de bör ha något varmt under kläderna då vi kommer att vara ute under uppträdandet. Under nästa vecka kommer vi att sätta upp en lista där ni kan fylla i hur många ni kommer. Välkomna att vara med!

Nästa vecka händer detta:
Måndag: Vi bakar pepparkakor och julpysslar
Tisdag: Bokstaven Å och övning till luciatåget.
Onsdag: Bild och matematik
Torsdag. Lyckostärnan
Fredag: Bad i simhallen

Tack för denna vecka och så önskar er alla en skön 1: a adventshelg!


fredag 20 november 2015

Veckobrev vecka 47

Växthusbrev vecka 47 2015

Ny vecka med nya utmaningar :) Vi har börjat med våra utvecklingssamtal denna vecka och det är spännande både för oss och framförallt för barnen. 

Denna vecka har vi haft bokstaven Nn så det var ju perfekt att gå ut och njuta av naturen. Härligt att ha alla barn samlade i skogen och se hur de leker som en enda stor klass.
Vi har ju kommit en bit in i november månad men barnen hittar fortfarande blåbär som de går och smaskar på. Trattkantareller hittades det också lite av.


På tisdagen jobbade vi med bokstaven Nn och gjorde nyckelpigor,
prickarna fick stå för hur många år de är.

Att forma kroppen som bokstäver är inte alltid helt lätt men det gick riktigt bra bara man pratar med varandra och bestämmer vem som ska vara vad.

Bokstavståget är en bra app som vi använder oss av och där de kan samarbeta med olika kamrater.
De sprider ut sig lite överallt och löser olika problem tillsammans.
 På rörelsen introducerade  Mathias leken vinken,en lek som är en blandning av kurragömma och kull
 En räknar och alla går och gömmer sig. När man blir hittad så går man i ett led bakom den som har den, man kan bli friad av en kompis som vinkar till en och försöka smyga iväg och gömma sig igen men de måste vara försiktiga så de inte blir upptäckta av den som har den.

I matematiken jobbade vi med 5 kamraterna, alla de tal som blir fem.
I det här momentet kom även + (pluss) tecknet in och = (lika med).
Det är många begrepp som ska förstås så vi jobbar mycket med material och olika lekar så det ska förstås.
 I matematiken har vi pratat om tallinjen 0-10 och talgrannar också så det gäller att repetera detta så det sitter. Idag var det lite svårt att hålla isär dessa begrepp.

Bild hos Lotta
På bilden jobbade de vidare med att göra sina teckningar klara sen förra veckan. Innan vi började hade Lotta målarskola och gick igenom hur använder vattenfärgerna på bästa sätt

Så vackra och de har lagt ner riktigt mycket tid för det är något som vi har gott om hos Lotta 
När de jobbar nere hos Lotta har de sina fasta platser och de sitter 4-5 barn runt ett bord, de sitter och småpratar och det är en väldigt trevlig timme vi har där. När det är klart så ansvarar de själva för att plocka undan efter sig.

I svenskan jobbade vi med att lyssna på faktatext om dinosaurier, Vad  är faktatext, bara det ett begrepp som man måste förklara.
Till varje text fanns en bild som skulle passa in som de skulle klippa ut och klistra in på bilden i boken.

Stegosaurus hade en hjärna som var lika liten som en valnöt, då kom ju frågan såklart.
- Hur stor hjärna har vi?
Mm många frågor och funderingar som blir till bra diskussioner :)

Aktion julklappen

Nu har vi slagit in julklappen en från Solrosen och en från Tulpanen.
Vi tittade på några småfilmer där man fick se hur glada barnen blev då de fick sina julklappar.

Aktion Julklappen och allt som ni ska packa ner!
Aktion Julklappen drivs av Läkarmissionen, en hjälporganisation som arbetar för att förändra framtiden för utsatta människor genom att ge dem vilja och verktyg att förbättra sina livsvillkor.- Julklapparna delas ut på barnhem, sjukhus, skolor och till barn i fattiga familjer i östra Europa.- Sedan 1998 har nära 490 000 barn fått julklappar genom Aktion Julklappen. Syftet är att ge barn som inte har så mycket en gladare jul och att låta alla julklappshjältar i Sverige få uppleva glädjen av att ge en gåva.
Era julklappar fraktas med lastbilar och delas ut genom Läkarmissionen och Human Bridge till barn i Rumänien, Georgien, Ukraina och Moldavien lagom till jul. De delas ut där de behövs som bäst till barn på sjukhus, i skolor, på barnhem och till barn i fattiga familjer.

Det som ska ingå i julklappen är:
1 blyertspenna 1 pennvässare 1 suddgummi 1 skrivhäfte 1 ritblock 1 ask färgkritor 1 tvål 1 tandborste 1 tub tandkräm 1 tablettask 1 re flex

Tack

Lämna in paketen senast på måndag för på tisdag morgon lämnar vi upp den till personalrummet där de blir hämtade för vidare färd till dessa behövande barn.

Simning
Idag simmade vi i lilla bassängen för vi hade den för oss själva, i den stora var det så hemskt mycket barn.

Idag tränade de på att simma bröstsim och ryggsim med eller utan flytkorvar. Här sitter de och väntar på att de ska få komma iväg och simma.

En del barn kan simma själva.

En del vill ha flytkorvar så att de känner sig trygga i vattnet.Allt handlar om att de ska känna sig trygga och bekväma i vattnet, sen träna rörelserna och sen händer det under i simhallen!!!
Under vårterminen brukar det ske under och barnen lär sig så mycket från den ena veckan till den andra.
Nästa vecka:
Bokstaven Uu

Måndag: Vi kommer att städa i vår närmiljö, ingen skog. Tag med en frukt.
Tisdag: Rörelse, språk
Onsdag: Matematik, bild
Torsdag: Lyckostjärnan 
Fredag: Simning. 

Fritids har ett stort önskemål om att alla tar med sig toarullar och tomma äggkartonger till julpyssel på fritids. Lämna in dem så snart ni har en tom hemma :)


Vi på Växthuset önskar er en fantastisk helg med era fina barn och tack för denna vecka !

fredag 13 november 2015

Öppet hus

Välkomna att besöka Öppet hus på Rösjöskolan på lördag den 14 november.
Passa på att besöka t ex åk 1 för att se hur de arbetar där.
Tid: 9.00-12.00

torsdag 12 november 2015

Växthusbrev 46 2015

Vi vaknade till en grå novembermåndag den här veckan, men vädret har ju ingen betydelse bara man har bra kläder heter det ju så fint i ett ordspråk: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! Och tack alla föräldrar för att ni är så bra på att skicka med kläder till era barn som gör att att de håller sig varma och inte fryser på vår utomhusförmiddag på måndagar och under resten av veckan. Nu när det är lite kallare ute behövs ju lite mer kläder som mössa och vantar. Toppen om ni kollar att det finns ombyte så det räcker i barnens lådor någon gång då och då. 

Vi vandrade iväg tidigt denna vecka. Redan kl 9 var vi på vår skogsplats och åt vår matsäck. Sen fick barnen leka och genom leken så lär ju barnen så mycket och tränar sin motorik. 
Några barn byggde veckans bokstav: A. Vi lekte inte nudda marken, byggde kojor med mera. På eftermiddagen på fritids var det skönt att t ex måla mandalas till lugn stämningsfull musik och tända ljus.

På tisdagen hade vi som vanligt språk och rörelse. På bokstaven A hittade vi många namn t ex Antonia, Alexander, Adrián, Amanda, Aisha, Alexis.....
Vi lekte iskull i rörelserummet. Trollkarlen förtrollade de som kullades till is. Man blev befriad med en kram:)Vi hade en "MÖNSTERDAG" i onsdags. Vi jobbade med mönster både på bilden och i matematiken.

I lyckostjärnan fortsatte vi att prata om skatter. Alla fick måla vad de skulle göra om de hittade en egen skatt! Vi gjorde det i halvklasser den här gången. Inte i våra färggrupper.
På soltimmen fortsatte vi att läsa boken som heter Tilda med sol och is. Boken handlar om en flicka som heter Tilda som det händer mycket stökigt runt omkring fast hon egentligen inte vill att det ska vara så. Efteråt diskuterade vi mycket om känslor och hur man kan må på olika sätt. I boken symboliseras olika känslor av färger. Rött betyder kärlek och att allt är jättebra.

Gult betyder att man mår bra och känner sig glad. Blått betyder att man kan vara arg och ledsen och inte må bra.
Man fick själv tänka efter hur man mådde och måla ett hjärta med de färgerna.

Imorgon blir det simhall igen. Hurra!!!!

Rösjöskolan samlar varje år in julklappar och lämnar in till Aktion julklappen som lämnar dem till barn som inte har det lika bra och väl ställt som oss.
Det är helt valfritt om man vill och kan köpa dessa saker och slå in i ett paket, ni lämnar paketen till oss som vi samlar ihop i personalrummet och sen körs de iväg.
Både Solrosen och Tulpanen gör egna paket som vi lämnar upp.
Vill ni vara med och göra många barn lyckliga så lämna dessa paket senast den 23/11 till oss :). Paketen körs sedan iväg den 24 november.

Vad ett paket ska innehålla
1 blyertspenna
1 pennvässare
1 suddgummi
1 skrivhäfte
1 ritblock
1 ask färgkritor
1 tvål
1 tandborste
1 tub tandkräm
1 tablettask
1 jul- eller vykort, gärna med svenskt motiv och med en hälsning från dig som skickar paketet. Skriv gärna på engelska och berätta lite om dig själv. Julkortet med en personlig hälsning är väldigt uppskattat bland barnen i Östeuropa.Nästa vecka:
Bokstaven Nn

Måndag: Skogen. Kläder efter väder, ryggsäck med liten smörgås, dryck (gärna varm).
Tisdag: Rörelse, språk
Onsdag: Matematik, bild
Torsdag: Lyckostjärnan, aktion julklappen
Fredag: Simning. 

fredag 6 november 2015

Växthusbrev 45 2015

Välkomna tillbaka efter höstlovsveckan!
Veckans bokstav var Mm och det är ju en bokstav som verkar smaka rätt gott!
Mmmmmmmmmm låter det när man ljudar den. Det är härligt att höra barnen när de ljudar för att hitta m-ord. De upptäcker nya ord under hela veckan. T ex i måndags när vi pratade om mmmmmaskar i skogen och i onsdags när vi hade mmmatematik. De är så glada när de gör sina ljudupptäckter...
I måndags repeterade vi allemansrätten och pratade om kompostering och kretslopp. Vi grävde ner tre plankor i skogen (en för varje färggrupp). En planka grävdes ner vid ett kärr, en i en del av skogen som varit utsatt för brand och en planka i vanlig skogsmark. 
Vi spikade på rester från barnens matsäck. Äppelskrutt, bananskal, mandarinskal, folie, plastpåse osv. Barnen fick fundera över vad som kunde bli till jord. I vår gräver vi upp plankan för att se vad som hänt!
När vi jobbade med bokstaven Mm klippte vi stora och lilla m ur tidningar och limmade upp på ett molnpapper. 
Det blir ett M om man vänder upp och ner på W!!!!!!!!!

På veckans rörelsepass lekte vi spegelkull och bomben. Skönt att springa av sig lite ibland:).

På matematiken pratade vi om parbildning. Det blev lite busigt för alla fick ta av sig sina strumpor och lägga i en stor hög. Sen gällde det att hitta sina egna par. Det finns mer saker än våra fötter på kroppen som är ett par kom vi på. Ögon, öron, händer, armar, ben. Glömde vi något?
I gröna gruppen var vi 8 par, eller 8 och ett halvt par. Men det blev nästan 9 par! Vi var ju 17 stycken. 

I lyckostjärnan läste vi en ny saga som handlade om papegojan Polly som bara vill ha kex. Polly vet vart det finns en skatt, men hon berättar bara om hon får mera kex....
I arbetsboken målade barnen hur de trodde berättelsen skulle sluta, för den hade ett öppet slut. Vi har också talat om "inre bilder". Vad vi kan se inne i våra huvuden när man t ex säger katt. Vi ser allt så olika och det är spännande att lyssna på barnens beskrivning av hur deras katt ser ut. 


Man kan skriva en liten mening till sin bild om man kan, annars hjälper vi till!
Hos bildlotta fick man lära sig hur man limmar på bästa sätt i "Lottas klisterskola". Sen limmade vi upp de konstverk vi gjort utomhus för några veckor sedan på ett papper så att de fick en fin ram.
Vi målade med naturens färger...

Snart sätter utvecklingssamtalen igång. Vecka 47-48. Ni har väl skrivit upp er för en tid på lapparna som sitter på anslagstavlan vid Solrosen? 


Veckan som kommer:
Veckans bokstav: Aa

Måndag: Skogen. Vi går iväg redan kl 08.30! Vi har vanlig skoldag även fast resten av skolan har lovdag.

Tisdag: Språk

Onsdag: Matematik, bild

Torsdag: Lyckostjärnan, soltimme

Fredag: Simning

Lördagen den 14 november är det öppet hus på skolan. Ni kan, om ni vill, göra ett besök i t ex åk 1 för att se hur de jobbar. Förskoleklassen deltar inte i detta öppet hus, vi har ett eget på vårterminen.