fredag 15 januari 2016

Växthusets veckobrev 2 2016

Välkomna tillbaka efter julledigheten och tack för de fina julklapparna. De gladde oss mycket:)!

Vi har den här veckan dansat ut julen genom och nu siktar vi fram emot ett nytt fint 2016 tillsammans med Växthusets alla förskoleklassbarn. Det blir verkligen spännande att följa barnens utveckling, för det brukar hända så mycket i en 6-årings liv under vårterminen innan de börjar i åk 1. Vi har faktiskt redan hunnit fira vår första 7-åring den här veckan!!

Vintern är här äntligen. Det finns så mycket att göra utomhus. Vi passade på att vara ut lite extra mycket vårterminens första dag. Vi jobbade med bokstaven B och vad passade inte bättre än att bygga en borg av snö på skolgården.
Det blev en utmaning att bygga när det inte var kramsnö. Men vi fixade det ändå...
Man kan göra mycket roligt i snön! Det här roliga hände på lunchrasten.

Så här många saker blev det på B-hyllan när barnen fick hämta dem själva. Blomma, bondgårdsdjur, Bamse, blå, bilar, björn, böcker, byxa, burk, borg.....


Vi har arbetat med begreppet "tredimensionellt" på matematiken. Vi lärde oss om klot, cylinder och rätblock och gjorde sorteringsövningar praktiskt och i boken. Genom att använda centikuber tränade vi oss på att bygga egna tredimensionella figurer. I boken ritar man figuren i ett rutsystem (det gäller att räkna rutor så de blir lika många som på figuren).

Bildlotta var sjuk så vi gjorde en bildlektion som integrerades med matematiken. Alla gjorde sin egen tvådimensionella cirkelsnögubbe. På så sätt lärde vi oss skillnaden mellan klot- cirkel, tredimensionellt-tvådimensionellt. 

 I Lyckostjärnan läste vi en ny saga som hette den "Goda tvillingen". Den handlade om Sigge. Han bor med sin mamma, pappa och lillasyster. Men en dag skaffade sig hans mamma och pappa ett nytt barn som såg exakt ut som Sigge. Problemet var bara att tvillingSigge var hela tiden perfekt. Han var glad, trevlig och artig och gjorde allt som föräldrarna önskade. Till slut bestämde sig föräldrarna för att den vanlige Sigge skulle få flytta. Som tur var så var det hela en otäck mardröm!!!. När vi diskuterade sagan arbetade vi utifrån en berättelsekarta. På samma sätt som vi skrev om i bloggen före jul när vi arbetade med Rödluvan och vargen. 

De fick välja om de ville rita eller skriva i sin berättelsekarta. De fyra rutorna ska innehålla karaktärer, miljö, problem och lösning.

När man är klar kan man t ex läsa en bok själv eller tillsammans med någon.
Nu ligger isen på skolan blank och fin. Det gäller att passa på och utnyttja den så mycket vi kan. Vi kommer att åka där på måndagar med start vecka 4, men även på fritidstid när barnen har lust. 
Som vi meddelade före jul är det bra om alla har med sig skridskor och hjälm till skolan så snart som möjligt, men senast måndagen den 25 januari. Har man ingen möjlighet att ta med sig så meddela oss så ska vi göra en inventering i vår skridskobod. Vi behöver i så fall veta vilken skostorlek ert barn har. I ryggsäcken behöver det finnas varm dryck och smörgås på måndagarna eftersom vi är ute hela förmiddagen. Tänk även på att ha med varma kläder och extra ombyte av sockor och vantar. 

I simhallen repeterade vi allt vi lärt oss under förra terminen och det är ju inte så lite:)...
Lyssna på vad vi ska göra

Flyta

Ibland är Anna med och hjälper till lite grann.

Benspark...


Hopp från kanten.

Benspark
Nu är det -20 grader ute och fredagen blev en innedag för alla Tulpaner och Solrosor. Ses nästa vecka!

Veckans bokstav: VW
Måndag: Skogen, medtag smörgås och varm dryck. Varma kläder.
Tisdag: Språk
Onsdag: Matematik, bild
Torsdag: Soltimme, språk
Fredag: Simning


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar